U bent hier:

Wat is LED verlichting op zonne-energie of solarverlichting?

Solar is een synoniem voor zon. Solarverlichting staat letterlijk voor zonverlichting. Praktisch vertaald hebben we het over verlichting op zonne-energie. Hiermee bedoelen we verlichting die enkel en alleen gevoed wordt door de zon, dus zonder dat er een extra stroom benodigd is.

Omdat de energie van de zon ‘vrij’ beschikbaar is, is het logisch om deze te gebruiken voor allerlei doeleinden waarvoor energie nodig. De zonnepanelen die bij steeds meer huishoudens op de daken te vinden zijn, zijn hiervan een goed voorbeeld. Wij beperken ons echter specifiek tot solarverlichting; dat is waar wij als SolarlampKoning in gespecialiseerd zijn.

Solarverlichting is ‘stand alone’

Lampen op zonne-energie zijn ‘stand alone’ wat betekent dat ze zelfvoorzienend zijn en werken zonder extra hulpmiddelen. Met name op plaatsen waar stroom niet zomaar voorhanden is, wordt veel gebruik gemaakt van deze techniek. Lampen op zonne-energie worden dan ook toegepast als zowel functionele verlichting als decoratieve verlichting. De plaatsing ervan is dusdanig eenvoudig dat het aanbrengen van (sfeer)verlichting een fluitje van een cent is.

Lampen op zonne-energie bevatten altijd een batterij

De energie van de zon wordt opgevangen door een zonnepaneel en opgeslagen in een batterij. Iedere lamp op zonne-energie is dan ook voorzien van een batterij. Afhankelijk van het type lamp en de gebruikte lichtbron worden er verschillende soorten en maten batterijen gebruikt. Het type lamp bepaalt de functie (bijvoorbeeld schijnwerper voor veiligheid, priklamp voor sfeer enzovoorts) en daarmee wordt ook bepaald of de gebruikte lichtbron veel of juist weinig licht moet geven. De batterij wordt hierop afgestemd zodat er altijd voldoende stroom beschikbaar om de lamp te laten branden.

Solarverlichting is standaard voorzien van LED lampen

Pas bij het verschijnen van de LED lampen is de solarverlichting een zeer interessant en bruikbaar product geworden. Het lage energieverbruik van de LED lichtbron gaat hand-in-hand samen met de relatief beperkte stroomvoorziening van het zonnepaneel en de batterij.  Door het bijzonder lage stroomverbruik, kan toch een lange brandduur verwezenlijkt worden met een compacte batterij. Hierdoor is de solarverlichting verkrijgbaar in veel verschillende modellen en in grote en klein formaten.