U bent hier:

Hoe werkt solar verlichting?

Het is niet meer weg te denken in onze tuinen: de solar lamp. Maar wat is het precies en hoe werkt een solar lamp?

In dit artikel leggen we u alles uit over de solar lamp. We leggen uit hoe hij werkt, wat de voordelen zijn en waar u op moet letten bij de aanschaf van een solar lamp.

Wat is een solar lamp?

Een solar lamp is een lamp die werkt op zonne-energie. Door gebruik te maken van zonlicht kan de lamp zichzelf voorzien van stroom. Het zonlicht wordt omgezet in energie en opgeslagen in de batterij van de lamp. Wanneer de lamp aan gaat, wordt de energie uit de batterij verbruikt.

Hoe werkt een solar lamp?

Een solar lamp werkt op zonne-energie. Het zonlicht wordt opgevangen door een zonnepaneel waarna het wordt omgezet in elektrische energie. Deze energie wordt opgeslagen in de oplaadbare batterij van de solar lamp. Wanneer de avond valt en het donkerder wordt, schakelt de lamp automatisch in dankzij de ingebouwde schemersensor.

De meeste solar lampen branden ongeveer 6 uur met een volledig opgeladen batterij. Dit is ruim voldoende om ‘s avonds de tuinverlichting te laten branden. Lampen met een bewegingssensor hebben een langere brandduur omdat deze alleen op volledige sterkte schijnen wanneer er beweging gedetecteerd wordt.

Hoe laadt u een solar lamp op?

Het opladen van een solar lamp gebeurt op het moment dat de zon schijnt. Hiervoor dient het zonnepaneel wel voldoende zonlicht op te vangen. Het is daarom belangrijk dat u de lamp in direct zonlicht plaatst. Is dit niet mogelijk? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor solar lampen met een los zonnepaneel.

Hoe lang het duurt voordat uw solar lamp is opgeladen hangt af van verschillende factoren. Meer daarover leest u in onze blog: Na hoeveel tijd is een solar lamp opgeladen?

De voordelen van een solar lamp

Het gebruik van een solar lamp kent vele voordelen. Dat is ook de reden dat solar lampen steeds meer de nieuwe standaard wordt als het om buitenverlichting gaat.

Het grootste voordeel van solar lampen is dat ze energiezuinig zijn. Dit komt omdat ze zelf voor energie zorgen door het zonlicht om te zetten in energie. Hierdoor heeft u geen kabels en snoeren nodig om solar lampen van voeding te voorzien. Dat brengt ons bij het volgende voordeel.

Doordat solar lampen zichzelf voorzien van energie en dus geen kabels of snoeren hebben, zijn zij makkelijk te plaatsen op de gewenste plek. Het enige waar u rekening mee dient te houden is dat de lamp in direct zonlicht geplaatst wordt om zo de batterij voldoende op te kunnen laden.

Tegenwoordig bevatten solar lampen krachtige leds die zorgen voor een hoge lichtopbrengst. Waar u vroeger solar tuinverlichting voornamelijk als accentverlichting kon gebruiken, is het nu ook mogelijk om solar buitenverlichting als functioneel licht te gebruiken. Denk hierbij aan solar schijnwerpers en breedstralers.

Kan een solar lamp tegen regen?

Om te bepalen of een solarlamp tegen regen kan, kunt u het beste kijken naar de IP-waarde van de lamp. Zo is een solar lamp met een IP44 bescherming spatwaterdicht en kan een solar lamp met een IP65 bescherming ook tegen waterstralen.