U bent hier:

Wat zijn de verschillende LED types?

Solar verlichting wordt volledig uitgevoerd als LED verlichting, maar wat is LED en is er onderscheid tussen verschillende LED soorten? In deze blog nemen wij u mee in de techniek achter de leds.

Verschillende typen LEDS

We proberen in deze blog de meest populaire led soorten aan u uit te leggen. Tegenwoordig is het zo dat de meeste lampen gemaakt worden met SMD of COB leds.

Miniatuur LED

Het allereerste LEDje werd vooral gebruikt als indicator in elektrische apparaten, zoals in een televisie of afstandsbediening. De LED was bijzonder zuinig in energieverbruik, maar de lichtopbrengst was erg laag. Toch wordt dit type LEDje nog altijd volop gebruikt in deze elektrische apparaten.

Low Power LED

De eerste spotjes en LED lampen zijn gemaakt met LOW Powers LEDS. Ook deze lampjes waren enorm zuinig, maar nog steeds had het niet de gewenste lichtkleur en –opbrengst.

High Power LED

Daarom volgden daarna de High Power LEDS. Deze LED heeft een vermogen van 2 of 3 Watt, maar wordt ook regelmatig per twee of drie LEDjes gebruikt, zodat er een totaal van 6 Watt ontstaat.

SMD LED

Na de High Power LED, kwam de SMD LED tot stand. SMD is de afkorting van Surface Mounted Device. De LEDjes zitten gesoldeerd op een printplaat, dit heeft dezelfde techniek als hoe computers zijn gebouwd. De SMD LED heeft een flinke lichtopbrengst en wordt door veel fabrikanten gebruikt.

Cree LED

In de laatste jaren is de Cree LED erbij gekomen. Dit nieuwe type LEDje is heel krachtig, maar kan door efficiënte productie wel voor een lage prijs worden aangeboden.

COB LED

Het nieuwste type LEDje is de COB, dit is een afkorting van Chips on Board. De technologie bestaat uit allemaal kleine LEDjes bij elkaar, welke samen heel krachtig zijn. Heel veel merken maken gebruik van de COB technologie en je ziet ze daarom ook terug in allerlei lamen en spots.

Superflux

Tot slot is de Superflux er nog. Dit type is niet heel erg bekend, maar komt ook niet zo vaak in gewone lampen of spotjes voor. De Superflux wordt voornamelijk gebruikt in industriële verlichting, bijvoorbeeld voor noodverlichting of een lichtpaneel. Deze LEDjes hebben een vrij grote behuizing en dit maakt het minder geschikt voor gewone lampen.